ανθρώπινο

Τα λάθη είναι ανθρώπινα· από την άλλη όμως, δεν είναι μόνο τα λάθη ανθρώπινα.

Μες στα χρόνια, έγιναν αμέτρητες οι μεταξύ μας συζητήσεις που κατέληξαν σε φράσεις του τύπου «αυτό είναι ανθρώπινο» ή, χάριν συντομίας, στη λέξη «ανθρώπινο», που συνοδευόταν συχνά, και συνοδεύεται ακόμα, από κάποιο ειλικρινές ερωτηματικό. Η απόσταση που χωρίζει τη συγκατάβαση «ανθρώπινο» από την απορία «μα είναι αυτό ανθρώπινο;» μπορεί να παραλληλιστεί με την απόσταση ανάμεσα στον άνθρωπο και τον λύκο: δεν είναι πάντα τόσο μεγάλη, ενίοτε δεν είναι καν ευδιάκριτη.

Το δικό μας ανθρώπινο είναι ένα εγχείρημα που ξεκινά με βάση την επιθυμία μας να συνδυάσουμε δημιουργικά τα ενδιαφέροντά μας, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό, για την ώρα, τετραμηνιαίο περιοδικό, το οποίο φιλοξενεί δοκίμια που αφορούν έναν τουλάχιστον από αυτούς τους δύο, διόλου ασύμβατους μεταξύ τους, τομείς.

Οι καιροί μοιάζουν απρόσωποι και απειλητικοί και αυτό καθιστά, για μερικούς τουλάχιστον από εμάς, επιτακτική την ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες. Της γης το πέρασμα είναι πράγματι δύσκολο, αλλά η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος τού παρέχουν, πιστεύουμε, καίριες διευκολύνσεις. Για να μην είναι ο βίος μοναχικός και αταξίδευτος, καλές Ιθάκες και πρωτίστως καλές διαδρομές.

 

Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Δέσποινα Πούλου & Γιώτα Τεμπρίδου